Búvárkodj Máltán, a Mediterrán Roncsparadicsomán!

Máltán tervezel merülni, és mindent meg szeretnél tudni előre?
Ebben a cikkben mindenről beszámolok, amit a Máltai búvárkodásról tudni kell.

Merülőhelyek:

Vágjunk is egyből a közepébe!

Mit láthatok Máltán? Melyek a legjobb merülőhelyek? Mi rejlik a víz alatt?
Roncsok!
A legtöbb búvár a hajóroncsok miatt látogat ide. És igazuk is van! Szándékosan elsüllyesztett uszályoktól kezdve, egy focipálya méretű tankhajón át, II. világháborús repülőket, rombolókat és egy tengeralattjárót is láthatsz.

Természetesen a mediterrán élővilág képviselői sem maradnak távol. Mindennapi merülőtársaink között lehetnek murénák, polipok, tintahalak, vagy éppen tengeri sügerek.

Mind a felszínen, mind a víz alatt gyönyörű sziklaformációkra számíthatunk. A bátrabb kalandorokat alagutak, ívek, kisebb-nagyobb üregek, és egy méretes barlang is várja.

A rengeteg látnivaló mit sem érne a tenger kristálytisztán fénylő vize nélkül. A víz alatti láthatóság gyakran eléri a több, mint 30 méter távolságot.

Európa egyik legnépszerübb úticéljaként, Málta szigete minden szintű búvár számára tartogat lehetőségeket.

Hajóroncsot akár már egy próbamerülés alatt látni lehet. Gozón (az északi szigeten) pedig elérhetjük a 60 méteres mélységet a partról merülve.

Milyen az idő máltán?

Mediterrán ország lévén a nyár forrasztóan meleg, a hőmérséklet tartósan 30 fok felett van. Télen pedig egy vastag pulcsiban élvezhetjük az enyhe időjárást.

Az év 300 napján napos az idő, ősszel és télen előfordulhat egy-két nagyobb vihar.

Mikor a legjobb Máltán merülni?

A kedvenc időszakom szeptember és október körül van. Kevesebb a turista, a víz egyenletesen meleg (még mindig 24-26 fokos), és amerülőhelyeken sincs olyan nagy forgalom már.

A búvár főszezon egyébként júniustól szeptember végéig tart, habár Málta egész évben merülhető.

A víz hőmérséklete 14-28 fokig terjed. A nyár első felében még találkozhatunk termoklín réteggel, pár fok eltérést érezhetünk mélyebbre merülve.

A tenger nyáron nagy részben nyugodt, nincsenek áramlatok, és viharos széllel sem kell számolnunk.

A Földközi tengeren szinte ár-apálymentes.

Mivel egy szigetről beszélünk, ha a körülmények nem kedvezőek az egyik oldalon, a másikon általában van lehetőségünk merülni.

Búváriskolák

Máltán több, mint 50 Búváriskola van!

Többségük Sliemában és Bugibbában csoportosul, de az ország többi pontján is találhatunk elszórtan, mint például Gozón.

Hogy válasszak közülük?

Melyik mit kínál?

A helyi törvény erősen szabályozza a búvárkodást. Csak a regisztrált búvárközpontok működhetnek, és egy helyi szervezet – PDSA – lát hozzá, hogy mindenki biztonságos, és profi szolgáltatást nyújtson.

Tanfolyamok széles választékával találkozhatsz, legyen az rekreációs (PADI, SSI), vagy technikai búvártanfolyam. (IANTD, TDI).

A legtöbb búvárközpont többnyire parti merüléseket kínál, felszerelésekkel és vendégekkel a bázisokról bepakolva indulnak a merülőhelyekre. A forgalomtól és az úticéltól függően ez tarthat 10 perctől egészen 90 percig (ha Gozóra tart az utunk).

Néhány búvárközpont rendelkezik saját hajóval, ami természetesen megkönnyíti a dolgunkat:

hajóra fel a felszereléssel, rövid út a roncsig, leereszkedünk, megnézünk mindent jó alaposan, vissza a hajóra, és vissza a búvárközponthoz. Ezzel elkerüljük a dugót az úton, és az úszást a partról.

Szabályok:

Mit kell tudnom a helyi szabályokról?

Máltán kisérő oktató nélkül csak a haladó búvárok merülhetnek.

A merülés előtt mindenkinek regisztrálnia kell, és kitöltenie egy egészségügyi kérdőívet a búvárközpontnál.

Orvosi igazolást csak abban az esetben kérnek, ha valamivel igennel válaszoltál.

Orvost az igazoláshoz minden gyógyszertárban találsz, általában 1-2 órát rendelnek (mindig változó időpontban), ha szerencsés vagy, egyből elcsípheted őket. Persze kórházba is lehet ezzel menni, ha az épp közelebb van. A látogatás nem ingyenes, 15-20 eurót kérnek érte.

Itt említem meg, hogy a sziget fő dekompressziós kamrája a Mater Dei nevű kórházban üzemel, míg egy kisebb méretű kamra Gozón érhető el a szükség esetén.

A máltai törvény nem írja elő kötelezően a búvárbiztosítást, így arról mindenkinek egyénien kell gondoskodnia. Én a DAN biztosítást ajánlom.

Felszerelés bérlés:

A búvárközpontok mindent biztosítanak, amire csak szükséged van.

Búvár szettet önmagában csak kevés helyen adnak, általában ragaszkodnak ahhoz, hogy egy merülésvezető kísérjen a víz alatt.

Ha a saját felszerelésedet hozod, a palack és a búvár ólom mindnenhol elérhető.

A merülés után a búvárbázisnál mindent le tudsz öblíteni édesvízzel.

A fázósabbaknak nyáron az 5mm-es ruhát ajánlom, télen pedig szárazruhát. Van, aki shortie-t hord nyáron, 27-28 fokos vízben ez elég tűrhető. Télen (december-április) egy 7mm-es félszáraz ruha megteszi, ám ha fúj a szél és rossz az idő, a felszíni időt nem igazán fogod élvezni.

Felszerelés szerviz

Szervízre van szükséged?

A márkaboltoknál tudak segíteni. Azt meg kell jegyeznem, hogy ez eltarthat egy darabig, úgyhogy csak akkor add le a búvár reduktorodat, ha sok ideig maradsz Máltán.

Ha pedig éppen vásárlási lázban égsz, akkor ennek örülni fogsz: szinte minden márka képviselve van a szigeten: Scubaprótól kezdve Teclineon át az Apexig mindent megtalálsz itt. (a többi márkát én nem is keresném. 🙂 )

Szállás

Szállást foglalni igen könnyen lehet (Booking.com, Airbnb, stb.), na de hol érdemes megszállni?

A főbb turista központok Sliema/St. Julians és Bugibba. Itt találod meg a legtöbb búvárbázist is, így azt ajánlom hogy egy közeli helyet válassz. Mivel Máltán nincsenek nagy távolságok, gyalog igen egyszerű a „város” egyik feléből a másikba átsétállni.

Igénytől függően, 20 Euró\éj osztott szobától egészen a 700 Euró\éj lakosztályig van választék.

Nyáron igen meleg lehet, ezért ajánlom, a légkondival vagy ventillátorral felszerelt szobákat. Ebben az esetben a megfázással viszont vigyázni kell!

A konnektor angol átalakítóval használható.

Éttermek

A máltai konyha mediterrán típusú, az éttermekben a pizza és a pasta uralkodik. Ez javult az utóbbi években. Ázsiaitól kezdve, magyaron át, libanoni éttermeket is találni.

A helyi nevezetesség a máltai sültnyúl, és a pastizzi nevű péktermék. Ezeket mindenképp ki kell próbálni!
Pastizzit 40 centtől lehet kapni, míg egy két személyes közép árkategóriás vacsora 50 euró körül mozog.

A csapból elvileg ivóvíz folyik, de szörnyű íze van. A vezetékek el vannak öregedve, így a fogyasztását nem igazán ajánlom. Marad a palackos megoldás.

Közlekedés

Málta mindössze 2 órányi repülőútra van, a reptér az ország déli részén fekszik. Európa egyik legkisebb országa.

Mennyire kicsi? Kisebb, mint Budapest!

Az ember azt gondolná, hogy a közlekedés ezért igen könnyü lehet. De ez nem feltétlenül igaz.

A tömegközlekedés megbízhatatlan, az utak zsúfoltak, parkolóhelyet nem találni, ráadásul a rossz oldalon vezetünk!

De nem kell aggódni, a legtöbb búvárbázis nyújt transzfer lehetőséget, így izgalmak csak a víz alatt várnak.

Gozóra komppal lehet átmenni, a hajóút körülbelül 20 perces. Napközben minden 45 percben indul egy komp, éjszaka ritkábban jár. A jegyeket visszafelé kell megvenni, és a kocsiért külön felárat számítanak fel.

Kihagytam valamit, vagy valami kérdésed van? Hagyj egy kommentet alul, vagy küldj egy üzenetet, hátha tudok segíteni.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *